blogpost

Very nike,
how much?

blogpost

De waarde
van een logo.

De ‘Swoosh’ van Nike. Het is één van de meest herkenbare logo’s in de wereld. Je zou je kunnen voorstellen dat zo’n iconisch logo van de hand van een enorm bekende ontwerper, of een prijzig reclamebureau. Maar niets is minder waar. In werkelijkheid is de Nike Swoosh in 1971 ontworpen door grafisch ontwerper Carolyn Davidson. Haar factuurbedrag voor dit belangrijke stukje designgeschiedenis? 35 dollar! 

De swoosh.

In 1971 was Carolyn Davidson een student grafisch ontwerp aan de Portland State University. In 1969 ontmoette ze Phil Knight, toen assistent-professor aan de PSU, die later Blue Ribbon Sports zou oprichten, en op zijn beurt Nike. Knight wist dat Davidson op zoek was naar extra geld om schilderslessen te volgen, dus vroeg hij Davidson hem te helpen bij een aantal projecten tegen een tarief van $ 2 per uur. 

Toen Knight op het idee kwam om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen merk sportschoenen te maken, vroeg hij Davidson om hem te helpen met het bedenken van een logo die op de zijkant van de schoen zou kunnen komen, een herkenbaar en iconisch element. Davidson bedacht de Nike Swoosh, een vinkje dat vloeiend is en beweging en snelheid aangeeft. Het beeld lijkt ook op een vleugel en zinspeelde op de merknaam Nike, genoemd naar de Griekse godin van de overwinning. 

Na wat werk aan het logo, overhandigde Davidson het ontwerp vervolgens aan Knight voor slechts $ 35. Knight – die aanvankelijk zei dat hij niet van het logo hield, maar het door een tijdsgebrek in de productie nodig had – lanceerde zijn sportschoenenmerk met de swoosh op de zijkant, en het is sindsdien een van de beroemdste sportmerken aller tijden geworden.

Hoewel het logo in 1978 een kleine rebranding onderging, gebruikt Nike het logo tot op de dag van vandaag. Door het ongelofelijke succes van het logo organiseerde Nike een verrassingsfeest voor Davidson waar ze een gouden ring kreeg met het Nike logo, alsook een aantal Nike aandelen als dank voor de werkzaamheden en het succes van het logo. De aandelen worden nu reeds geschat op ruim 500,000 dollar.

"Het beeld lijkt ook op een vleugel en zinspeelde op de merknaam Nike, genoemd naar de Griekse godin van de overwinning."

Het logo voor de 2012 olympische spelen in Londen.

Wat is een logo nu precies waard?

Een simpele vraag, waar geen eenduidend antwoord voor bestaat. Zo koste het logo voor de 2012 olympische spelen in Londen ruim 625,000 dollar. Een recordbedrag voor de olympische spelen. Het logo werd helaas niet goed ontvangen en staat reeds op de lijst van de allerslechtste logo ontwerpen ooit gemaakt. 

Wanneer je ‘de factuur’ voor het logo van de olympische spelen in 2012 vergelijkt met het logo van Nike merk je een onwezenlijk groot verschil. Hiernaast staat de ‘swoosh’ van Nike bekend als één van de allerbekendste logo’s ooit gemaakt. Dit van de olympische spelen van Londen in 2012 als één van de slechtste logo’s die ooit werd gemaakt. Hier kan je wel stellen dat een hogere prijs niet altijd gepaard gaat met betere resultaten.

De effectieve waarde van het Nike logo kan je simpelweg niet inschatten. Zo maakt Nike van een simpele, goedkope shirt een duur exemplaar door enkel het logo erop te borduren. In deze optiek geeft het logo dus een aanzienlijk grotere winst per shirt.   

Bedankt om dit artikel te lezen! Zin in meer leesvoer? ontdek tal van andere artikels op onze blog.

Meer
artikels.

Duurzaam drukwerk.

Ecologisch verantwoorde herkomst is voortaan de standaard en niet langer het alternatief

Instagram voor bedrijven.

9 tips die bedrijven kunnen helpen om te groeien met hun Instagrampagina.

let's get in touch

Geef ons een seintje en wie weet ontwikkelen wij binnenkort een smakelijke branding voor uw merk.

webdesign door contrast communicatie