Bedankt om dit artikel te lezen! Zin in meer leesvoer? ontdek tal van andere artikels op onze blog.
Logo’s, je kan de deur niet uit of je wordt overspoeld door merken. Hun vormgeving, hun kleurgebruik, hun manier van communiceren. Als bij wijze van beroepsmisvorming bekijken wij bij contrast ieder logo met een kritische blik. Het leek ons dan ook een leuk iets om een aantal iconische logo’s hun verhaal uit de doeken te doen.
Het is fascinerend om te zien dat één van de grootste merken ter wereld visueel wordt weergegeven door een stuk fruit. Tot op de dag van vandaag zijn er talloze theorieën over hoe het populaire embleem van een gebeten appel hét merkbeeld is van zo’n groot bedrijf. Hoewel het ontwerp van het logo in de loop der jaren is gewijzigd, is de half opgegeten appel elke keer behouden.
De meest voorkomende theorie is dat het logo een eerbetoon is aan de overleden ‘vader van de informatica’, Alan Turing, die zelfmoord pleegde door een vergiftigde appel op te eten. Hoewel het een mooi verhaal zou zijn is het niets meer dan een misvatting.
Steve Jobs noemde zijn bedrijf Apple omdat hij het simpelweg een krachtig woord vond, en hij zat toevallig midden in een volledig fruitdieet toen hij het bedacht. Het logo is gemaakt door Rob Janoff, die herhaaldelijk tegen supporters heeft verklaard dat het logo geen verband houdt met Turing.
Volgens Janoff is de reden dat er een hap uit de appel wordt genomen omdat mensen hem niet zouden verwarren met een kers. Zo zie je maar dat branding niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Zelfs het eenvoudigste merk kan de grootste hoogten bereiken.
Het logo van McDonald’s is om verschillende redenen een van de beroemdste ter wereld. Het komt meteen vertrouwd over omdat het meer vertegenwoordigt dan alleen een fastfoodketen. Het logo is veranderd in een cultureel icoon dat wordt geassocieerd met wereldwijde expansie, kapitalisme en de verspreiding van de Amerikaanse cultuur.
Een van de meest opvallende elementen van het logo zijn de gouden bogen die op een ‘M’ lijken. Toen in 1952 het eerste McDonald’s-restaurant in franchise werd opgericht, maakten de bogen deel uit van het exterieurontwerp van het toenmalige gebouw. Negen jaar later werden diezelfde bogen verwerkt in hun logo-ontwerp. Sindsdien zijn de bogen gebleven tijdens de vele herontwerpen die het bedrijf in meer dan 60 jaar heeft ondergaan.
De merkkleuren geel en rood waren een doelbewuste keuze van het bedrijf. Rood staat voor energie en stimulatie, terwijl geel wordt geassocieerd met geluk. Het feit dat de bogen geel waren, leidde ook tot een opvallende zichtbaarheid, waardoor mensen het McDonald’s-embleem gemakkelijk konden opmerkten tussen allerlei andere merken.
Over het algemeen bewijst McDonald’s dat het geheime recept voor een doeltreffend logo de perfecte combinatie van vormen, kleuren en eenvoud is. Met deze kwaliteiten in perfecte harmonie, was er niet veel nodig om zo een eenvoudig, onderscheidend en indrukwekkend logo te hebben.
Google heeft een monopolie op de zoekmachinemarkt met een cijfer van 92,47%. Hierbij kan je stellen dat meer dan 60% van de totale wereldbevolking google gebruikt als zoekmachine. Het is dan ook logisch dat mensen het logo onthouden, aangezien dit het eerste is wat ze zien als ze iets online opzoeken.
Het Google-logo lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudig en kleurrijk woordmerk, maar de kleine details hebben een belangrijke betekenis voor het bedrijf. Hoewel Google erom gekend staat zijn ontwerp aan te passen naar belangrijke dagen of historische gebeurtenissen, is zijn primaire beeldtaal in de loop der jaren nauwelijks veranderd.
Het logo werd voor het eerst gemaakt in 1997 door Larry Page. Sindsdien heeft Google verschillende wijzigingen in het logo aangebracht, waarbij de volgorde van de kleuren grotendeels werd herschikt. Deze kleuren hebben een specifieke betekenis op basis van de overtuigingen van bedrijf.
Omdat Google wereldwijd succesvol is, vonden ze het niet praktisch om het logo volledig conventioneel te houden. Vandaar ook de kleurrijke keuze. In een gedurfde poging om individualiteit te tonen, brak het bedrijf traditionele kleurpatronen door een secundaire kleur te gebruiken voor de letter ‘L’. Het gebruik van rood, blauw en geel is een vrij conventionele match dat alle drie de primaire tinten bevat. De groene ‘L’ was dus een bewuste keuze van hun kant om het ‘out of the box denken’ van Google weer te geven.
Facebook – ondertussen een dochteronderneming van Meta – is wereldwijd het bekendste social media platform. Het is moeilijk te geloven dat het kolossale social media platform is opgestart vanuit een simpele slaapzaal op de Universiteit van Harvard.
Ondanks het drama en de controverses waarmee het bedrijf te maken krijgt, blijft het standvastig in zijn overtuigingen. Het heeft als gevolg van zijn populariteit ook een van de beroemdste logo’s die er bestaan, dagelijks gezien door zijn bijna 3 miljard gebruikers.
Het logo van Facebook is een simpele weergave van de merknaam in kleine letters. Waarom kleine letters? De stijl duidt op het gemakkelijke karakter van Facebook die een informeel Social media platform wenst te zijn die mensen in contact brengt met elkaar.
Het kleurenschema heeft echter een meer een persoonlijke reden. Oprichter Mark Zuckerberg is rood-groen kleurenblind, dus de kleur die hij het beste kan zien is blauw. Vandaar het blauw-witte kleurenschema van Facebook.
Wie iets van auto-onderdelen herkent in het logo van BMW blijkt mis te zijn. Het bedrijf werd namelijk niet opgericht met het idee om auto’s te gaan ontwerpen en produceren. Zoals bij zoveel grote en gevestigde bedrijven ligt de oorsprong hun merk in de eerste of tweede wereldoorlog. Waar mechanische productie voor oorlogsdoeleinden de grootste bron van inkomen was voor bedrijven.
De oorsprong van het BMW-logo ligt in de geschiedenis van de luchtvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog.Toen maakte het bedrijf immers vliegtuigmotoren voor het Duitse leger. Na de oorlog evolueerde het bedrijf van de luchtvaart naar de automobielindustrie. Het logo bleef echter sterk onveranderd en verwijst tot op de dag van vandaag nog steeds naar de oorsprong van hun nijverheid.
Het blauw en wit in het logo zijn een kunstzinnige weergave van een propeller die in beweging is. De blauwe kleur weerspiegelt de blauwe lucht die je door een roterende propeller kan waarnemen.
Adidas is een van ‘s werelds gekendste sportmerken. Velen geloven dat de naam ‘ADIDAS’ een afkorting is en staat voor ‘All Day I Dream About Sports’. Maar niets is minder waar waar. Zoals zo vaak dient men het niet zo ver te zoeken.
De naam is is eigenlijk ontleend aan die van de oprichter, ‘Adolf Dassler’. Door zijn naam en voornaam te combineren tot een catchy merknaam werd het merk geboren. Van afkortingen dus geen sprake.
Het logo bestaat uit een drieledige berg bovenop het woord Adidas die telkens een trapje hoger gaat. Dit embleem werd ontwikkeld om atleten te inspireren tot grote hoogten te gaan. Telkens een stap verder, grensverleggend sporten. Los van het logo leent het embleem zich ook uitstekend voor de branding van het merk. Zo brengt Adidas maar zelden iets op de markt die niet gehuld is in hun iconische 3 strepen design.
Nog een leuk weetje: Adolf begon met sportschoenen maken vanuit hun keuken in het ouderlijk huis samen met zijn broer Rudolf. Door meningsverschillen kregen de broers ruzie. Rudolf begon hierna zijn eigen sportschoenenmerk die later één van de grote rivalen van Adidas werd, genaamd ‘Puma’.
Bedankt om dit artikel te lezen! Zin in meer leesvoer? ontdek tal van andere artikels op onze blog.
Geef ons een seintje en wie weet ontwikkelen wij binnenkort een smakelijke branding voor uw merk.
webdesign door contrast communicatie